:o)


vineri, 27 ianuarie 2012

Principii şi metode de conservare

Anabioza

Anabioza reprezinta principiul biologic al vietii latente a agentilor biovatamatori ce pot produce alterarea alimentelor. Se poate realiza prin mijloace fizice si chimice.

Mijloace fizice :

-Psihroanabioza, refrigerarea produselor alimentare si depozitarea in stare refrigerata a acestora.
-Crioanabioza, congelarea produselor alimentare.
-Xeroanabioza consta in deshidratarea partiala a produselor alimentare, in principal concentrare prin evaporare. Crioconcentrare, concentrare prin tehnici de membrana. Uscarea produselor alimentare prin tehnici conventionale (cu ajutorul aerului cald) si prin tehnici neconventionale (uscare cu infrarosii, microunde, etc)
-Osmoanabioza, conservarea produselor alimentare cu ajutorul sarii (Haloosmoanabioza). Conservarea cu ajutorul zaharului (Saccharoosmoanabioza) => presiune osmotica.

Mijloace chimice : 

-Acidoanabioza, conservarea cu ajutorul otetului.
-Anoxianobioza, conservarea alimentelor in atmosfera de CO2 sau N2.
-Narcoanabioza, conservarea sucurilor de fructe cu ajutorul CO2.

Cenoanabioza

Cenoanabioza consta in crearea in produsele alimentare a unor conditii sau in producerea unor substante care impiedica dezvoltarea microorganismelor. Se poate realiza prin mijloace fizice sau chimice si biochimice.

Mijloace fizice : 

-Halocenabioza, conservarea unor produse alimentare prin sarare.
-Acidocenabioza consta in conservarea unor produse alimentare prin fermentatie lactica (produse de origine vegetala : muraturi, castraveti, varza) , sucuri fermentate lactic, salamuri crude (partial), produse lactate acide (partial.
-Alcoolocenoanabioza, conservarea unor produse alimentare prin fermentatie alcoolica (vinuri, bere, cidru, etc)

Abioza

Abioza (lipsa vietii) se realizeaza prin procedee fizice (fizioabioza), chimice (antiseptoabioza) si mecanice (mecanoabioza)

-Atermoabioza consta in conservarea unor produse alimentare cu ajutorul presiunilor inalte, cu ajutorul campului magnetic, cu ajutorul campului electric pulsatoriu, cu ajutorul impulsurilor ultrascurte de lumina (termic, fizio abioza)
-Termoabioza reprezinta conservarea produselor alimentare cu ajutorul caldurii (pasteurizare si sterilizare) prin tehnici clasice si moderne (microunde, radiatii IR, incalzire ohmica, cu unde de frecventa radio, incalzire indirecta cu efect joule sau actijoule), termic - fizio abioza.
-Radioabioza este un procedeu atermic si consta in conservarea unor produse alimentare (radicidatie, radurizatie, radapertizare) cu ajutorul radiatiilor gama si electronilor accelerati, cu radiatii ultraviolete. (fizio abioza)

-Antiseptoabioza consta in conservarea produselor alimentare cu ajutorul antisepticelor, cu ajutorul bacteriocinelor (partial) si antibioticelor secretate de microorganisme (partial)

-Sestoabioza, indepartarea microorganismelor prin filtrare sterilizanta (diferite tehnici de membrana) -mecano abioza.
-Aseptoabioza, ambalarea produselor alimentare deja conservate in conditii aseptice (incinte aseptice) - mecano abioza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu