:o)


marți, 18 octombrie 2011

Amidonul

Amidonul este o substanţă organică ce se găseşte în seminţele, fructele şi tuberculii plantelor şi care se foloseşte în industria alimentară, chimică etc. Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementară, este (C6H10O5)n, la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece in D-glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziţiei chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină şi amiloză, care diferă între ele prin structură şi reactivitate.

Formarea în plante

Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuaţia reacţiei generale a formării amidonului ar fi format din două etape:
  • CO2 + H2O ----> CH2O + O2
  • 6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O, ambele reactii înfăptuindu-se în cloroplaste(cu participarea clorofilei), la lumină.
Propietati

Amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deşi la contact cu apa acesta se umflă. La recunoaşterea amidonului se foloseşte iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.

Reactii

  • Cu apa în prezenţa acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
  • Cu apa în prezenta amilazei:
2(C6H10O5)n + nH2O -> n C12H22O11

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu