:o)


marți, 18 octombrie 2011

Bioxidul de sulf

Notiuni teoretice.  

Bioxidul de sulf sau "anhidrida sulfuroasa" sau SO2. Este prezent in must sau vin sub forma de combinatii anorganice(minerale) si organice.

Se distinge :

SO2 liber care reprezinta SO2 din must sau vin (15%-30% din bioxidul de sulf total)

SO2 este reprezentat de :
-anhidrida sulfuroasa in stare de SO2 (solvit fizic ca SO2 molecular)
-acid sulfuros (H2SO3, in propirtie de 0,5-9,5%)
-sulfitii acizi si sulfitii neutri.

Sulfitii acizi si cei neutri reprezinta 90-98% din bioxidul de sulf liber.

SO2 combinat sau legat. In must sau vin, 70-80% din bioxidul de sulf total.

SO2 total = SO2 liber + SO2 combinat

SO2 activ. H2SO3 => bioxid de sulf molecular.
-reprezinta o mica fractiune din bioxidul de sulf liber (2-10%) si anume cea reprezentata de SO2 solvit fizic si H2SO3 molecuar. Aceasta fractiune imprima vinului miros sulfuros si este singura care are actiune antiseptica fiind eficace atat impotriva levurilor cat si a bacteriilor.
-tratarea strugurilor, mustuielii si mustului cu SO2, in cantitate de pana la 100mg/l pentru recoltele sanatoase si de maximum 200mg/l pentru recoltele avariate.

Determinarea SO2. Metode uzuale :

-iodometrica, semimicrometoda iodometrica, prin oxidare cu apa oxigenata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu